måndag 22 februari 2010

Vad har du i vattenflaskan?

Det här med dryck säger alla att det är viktigt att ha med sig när man springer långt. Frågan är ju vad man ska ha i vattenflaskan. Vatten föreslår ju de flesta. Och det är säkert ett mycket bra alternativ, i många fall det bästa men jag vill gärna ha något annat än bara vatten med mig.

Jag har provat olika sportdrycker, lite olika saft sorter, Oboy, och Nyponsoppa. Nu har jag dock hittat en ny favorit. Te! Jag är en ganska stor tedrickare i vanliga livet, det blir några koppar per dag, kanske för att jag inte dricker kaffe. Men jag har tidigare aldrig druckit te när jag varit fysiskt aktiv.

Jag kommer väldigt väl ihåg när jag var nere i Alperna och gick uppför ett berg tillsammans med en bergsguide för att sedan åka utför i orörd snö. Vi gick med stighudar uppför och höll på i ca 5 timmar innan vi hade nått toppen. Vid flera tillfällen på vägen uppför stannade vi för kortare pauser och den österrikiska bergsguiden tog varje gång fram en termos med varmt te som han själv drack av och givetvis bjöd mig på. Jag tackade nej varje gång och hade svårt att förstå hur man kunde dricka varmt te när man var dödstrött av ansträngning. Nu var det väl bara jag som var dödstrött för honom var det väl mera en söndagspromenad så det kanske förklarar en del av det olika synsättet men själv höll jag mig till vatten den gången.

Nu ser jag dock helt annorlunda på det och njuter verkligen av att öppna en av mina vattenflaskor och låta några klunkar varmt te rinna ner i halsen. Om det sedan beror på att mina långpass numera känns som en söndagspromenad är väl tveksamt men det är ju målet i alla fall.

Vad har du själv i vattenflaskorna?

11 kommentarer:

Staffan sa...

Igår på långpasset blev det saft, tyckte det funkade bra!

Miranda sa...

Te? Oj så tokigt ;) Måste testas! Jag tycker att jag är duktig som har med mig vatten ut.. får väl börja tänka om nu. Hmm oboy, smarrigt, kanske får bli nästa gång? :)

Staffan sa...

Har du förresten socker i dit te när du är ute och springer??

Tobias sa...

Oboy kan vara riktigt bra ibland och gott :-). Dock har jag upptäckt att det inte är helt bra om jag är riktigt utmattad (typ Sthlm Marathon), då har magen svårt för mjölken.

Första gångerna körde jag bara med te (oftast svart te) helt naturellt. Numera har jag honung i också. Funderar på om jag kanske ska tillsätta lite salt?

Petra sa...

Te är supergott att dricka medan man tränar - kanske har med mina tjeckiska gener att göra :)

Anonym sa...

Vatten eller sportdryck brukar det bli. Testade aft en gång, men då fick jag lubba längre ut i skogen två gånger...

Har sett skidåkare med termosar i vätskebältet. Nåt för löpare att ta efter kanske?

Sofie RW sa...

Te har jag inte tänkt på faktiskt, men det ska jag absolut testa. Vanligtvis blir det vatten, och inför lopp brukar jag nog testa med sportdryck.

Tobias sa...

Ja termos kanske vore något att ta efter ;-) I alla fall om det ska fortsätta att vara kallt.

Själv kör jag också sportdryck under lopp, tycker det fungerar absolut bäst men jag har förstått att det kan vara bra att träna utan att tillföra allt för mycket socker under träningen. Det är en av anledningarna till att jag testar lite andra olika drycker just vid träning.

Anonym sa...

Varm saft i termos hade jag med mig en gång när jag var ute i +3 timmar. Det funkade bra. Jag vågar väl påstå att jag inte är särskilt förtjust i tesmaken (oavsett om det är blommig eller den grå earlen. Hellre kaffe, före eller efter - eller både ock.

Men har nästan aldrig med mig dryck.

När jag kommer hem så blir det ofta en burk lättöl. 200 snabba kalorier och en halvliter vätska sitter aldrig fel.

Sara Jansson sa...

Jag brukar koka upp vatten med lite färsk ingefära i några minuter, sen hälla det över japanskt grönt te. Sen tillsätter jag saften från en lime eller en halv citron och massor med god honung. Smaskens, varmt och näringsrikt!

Tobias sa...

Nu är ju jag inte någon stor kaffedrickare. Eller jag kan inte få i mig kaffe hur jag än försöker, det kommer upp igen. Så därför tror jag att jag ska hålla mig till te... ;-)

Ingefära kanske kan vara något att testa, fast jag är ju inte så förtjust i smaken, men om man spetsar med väldigt mycket lime och honung kanske det funkar :-D