onsdag 3 februari 2010

Sthlm Marathon-väder

Vad passar bättre än att prata väder en snöstormdag som denna?  Själv sitter jag och försöker tänka bort snön och drömmer istället om Stockholm Marathon i början på juni.

Stockholm Marathon började springas i början på juni 1982, tidigare gick loppet i augusti. Då var datumet närmare bestämt samma som i år, den 5 juni. Andra gången loppet sprangs exakt samma datum var samma år som jag sprang mitt andra Stockholm Marathon, året var 1993.  Båda dessa 5 juni var det ganska varmt, 1982 var det rekordvarmt med 31˚C, 1993 lite bättre med 22˚C vid starten. Den tredje gången som loppet startat den 5 juni var 2004, då sjönk temperaturen under 20 och hamnade på 18˚C.

Det här säger ju ingenting om hur varmt det kommer bli i år men jag kan bli lite facinerad när jag sitter och kollar denna typ av statistik.

Trots att jag bara sprungit Stockholm Marathon tre gånger så har jag en klar uppfattning av att det är ett lopp då det ska vara varmt. De tre gånger jag sprungit har temperaturen varit 28˚C (1992), 22˚C (1993) och 26˚C (2009). Det här stämmer ju dock inte riktigt med verkligheten för om man kollar på de loppen som har sprungits någon gång runt slutet på maj början av juni så har lite mer än hälften haft en temperatur under 20˚C vid start. Kallast var det den 30 maj 1987 då det var 7˚C och regn.

Så sannolikheten kanske är större att det blir under 20˚C än över? Men eftersom Stockholm Marathon för mig ska vara varmt så hoppas jag på att det den 5 juni i år är en fantastiskt försommardag där temperaturen kryper upp mot 25˚C när det är dags för start.