söndag 30 maj 2010

Progressiva 21k med säkerhetsstopp

Med hjälp av Hempa och Espen blev det idag ett lite längre pass med fartökning.  Tanken från början var 20 km och att första milen skulle gå i lågpulsfart för att därefter successivt fartöka sista milen. Valde redan från start att få lite maratonkänsla genom att i stort sett springa de sista 21 kilometerna av Stockholm Marathon-banan.  Kortfattat kan man nog säga att det var fel val. Har en svag känsla av att ett antal cyklister och fotgängare inte uppskattade min framfart på de folktrånga gatorna.
Det närmar sig!
Bestämde mig även för att springa i ett par av mina lätta skor, Saucony Fastwitch. Efter 1,5 kilometer var jag tvungen att stanna, då hade det fastnat stenar i lufthålen under skon. När jag skulle försöka få bort dem lyckades en sten åka in genom hålet och fastna på insidan i skon. Där sitter det nämligen ett nät för att stenar och liknande inte ska åka in i skon. Nu fastnade stenen under nätet. Även om jag gillar fastwitchen som sko så tycker jag nog den passar bäst på löpband. Och löpband springer jag ju nästan aldrig.  De kommer sällan till användning med andra ord.

Det blev ingen lågpulsfart första milen. Hade svårt att hålla igen på farten och beslutade mig istället för att ligga runt 4:45 fart fram till 15 kilometer och därefter fartöka till 4:20-fart sista 5-6 kilometrarna.  Det gick ganska bra och jag höll ungefär tänkt fart första milen, sedan lyckades jag på något konstigt sätt få till två kilometrar efter varandra runt 4:15. Då började jag bli lite orolig för att det gick lite väl fort. Vill inte riskera att bli allt för sliten igen. Närmade mig Västerbron och tog beslutet att gå uppför för att spara kroppen men samtidigt kunna hålla bra fart igen när jag väl var över bron. En liten bit efter Västerbron passerade jag 15 kilometer och gjorde den planerade fartökningen.

Den första kilometern blev lite långsammare än tänkt och låg på 4:27 men sedan låg jag runt 4:20. Efter att ha räknat efter insåg jag nu att rundan borde bli runt 21 kilometer och jag valde att efter 18 kilometer ta ett nytt säkerhetsstopp och gå några hundra meter för att inte bli allt för sliten. Sista tre kilometrarna kändes riktigt bra och jag avslutade med 4:05 och 4:04 på de två sista. Halvmaran passerades på 1:35:30 innan det blev några hundra meters nerjogg.

Kändes bra idag men att försöka hålla den farten som jag höll sista 6 kilometrarna i 42 kilometer kommer bli tufft. Jag inser att jag absolut inte kan stirra mig blind på klockan utan att jag måste lyssna på kroppen ordentligt annars finns det risk att jag går in i väggen.  Nu är det bara två eller kanske tre träningspass kvar innan årets stora examen.

21,5k @4:34

10 kommentarer:

Espen sa...

Fin generalprøve det der!

Selv har jeg igjen to små økter - tirsdag 14km og torsdag 5-10km.

Men jeg er åpen for endringer så fortell meg gjerne hvordan du har tenkt å lade opp.

Staffan sa...

Har Fastwitchen också de där hålen under sulan som t ex Saucony A3 där vatten tränger upp direkt om det är vått?

Är intresserad av Fastwitch som lättviktssko, tror annars den kan passa mig bra.

Blir det Adiosen på maran igen? Såg att de rear den på mässan, men jag har ju redan ett par lättviktsskor...det finns för många intressanta skor...

Tobias sa...

Jag tänkte köra ett 90 joggpass i morgon, tisdag. Det blir förmodligen mitt sista pass innan maran. Men min kropp brukar ju trivas med vila innan tävling.

Staffan: Ja, fastwitchen har samma typ av hål. För mig blir det Adios:en på maran igen. Jag tycker dem är lite stabilare än fastwitchen och det passar mig bra på längre lopp.
Som jämförelse är fastwitchen mer som en strumpa och adiosen mer som en pjäxa, fast båda är väldigt lätta.

Espen sa...

Steffan: Hva passerer du 21,1km på i år?
Tobias: Hva passerer du 21,1km på i år?

Jeg er redd jeg kommer til å starte for snabbt, men har lyst att passere 21,1km på typ 1:32 eller nåt.

Jeg skal løpe med SAUCONY FASTSWITCH! Et par som bare har gått "35 km". De jeg brukte på varvet. Masse demping i dom siden de er så nye.. Irriterende med stener som setter seg fast - det skjedde under kungsholmen runt og jeg måtte stoppe for å løsne stenen.

Tobias sa...

Mitt mål är att passera 21,1 på 1:33, men vi får se hur det känns under loppet.

Douglas Wikström sa...

Det låter ju kass att det fastnar stenar i sulan! 4:30-Staffan sa att du bor i Sthlm och springer ungefär lika snabbt som jag (mitt PB från Milspåret är 39:19 och jag sprang korta Kungsholmen på 40:57). Jag tror dock du är lite mer uthållig än jag, för jag har bara gjort en handfull miltävlingar hittills. I år ska jag inte springa maran, men tänkte köra Midnattsloppet och Lidingöloppet.

Det vore kul att springa någon gång på Djurgårn eller så. Jag känner ingen som är hyggligt jämn med mig. Maila mig om det låter kul: douglas@wikstrom.net.

Tobias sa...

Klart det låter kul! Jag mailar.

Staffan sa...

@Espen, jag velar fram och tillbaka runt öppningsfart och målsättning men att öppna någonstans runt 1:33-halvvägs låter bra, dvs ungefär som Tobias,

Jag kommer nog inte öppna i målfart direkt utan försöka komma in i loppet och farten lite progressivt.

Espen sa...

Cool!

Når kommer dere til startplatsen? blir det litt henging på gresset før starten skal gå?

Tobias sa...

Det kommer vara någon form av bloggträff innan. Staffan kommer med mer info på sin blogg inom kort.

Själv vet jag inte riktigt hur långt innan maran jag kommer vara på plats, det beror delvis på vädret. Jag bor ju väldigt nära så det kan vara så att jag tar mig ner till starten precis 15 minuter innan.