onsdag 26 maj 2010

Hur fort ska jag springa?

Hur fort ska jag springa på Stockholm Marathon? Det är en fråga som tar en del tid i anspråk så här 10 dagar innan start kan jag meddela.

Så fort jag orkar är ett ganska bra svar. Men det är inte alltid man vet hur fort man orkar springa och då tar man ofta höjd för att man ska orka ända in i mål och startar lite för långsamt. Det gäller ju att göra ett så jämnt lopp som möjligt för att prestera bästa möjliga tid. Alltså tänkte jag ta hjälp av klockan!

Det är inte helt enkelt att ta hjälp av klockan. För det första visar den lite fel. Jag har en Garmin GPS-klocka och den visar alltid lite längre distans än vad loppet i verkligheten är. Det beror till exempel på att jag inte springer den exakta vägen till mål. Så ska man använda klockans tid och distans, som jag väljer att göra, får man ta höjd för felvisningen. Förra året visade min klocka att jag hade ett kilometersnitt på 4:30 men i verkligheten låg det på 4:34. Alltså, klockan visar 4-5 sekunder snabbare tid än vad jag i verkligheten springer.

Sedan gäller det ju att bestämma sig för vilken kilometertid man ska försöka hålla. Det finns tusen olika beräkningar man kan göra med jämförelse från tidigare resultat. Beroende på vilken beräkning man använder kan man alltid få det resultat man vill ha, jag har räknat igenom alla flera gånger. Tillslut har jag valt att lägga mig någonstans mitt i mellan min drömtid och förra årets resultat. Drömmen är ju att gå under 3-timmar vilket motsvarar 4:16 per kilometer. Förra året sprang jag med 4:34 per kilmeter i snitt. I år blir alltså målet att springa runt 4:25 i snitt. Vilket gör en sluttid på 3:06-3:07 ungefär. Det borde kunna gå om jag har en bra dag.

Det som gör det här läskigt är att ska jag följa klockan måste jag alltså dra av ytterligare 4-5 sekunder för att få rätt tid i verkligheten. Det betyder att jag ska följa klockan på 4:20 per kilometer ungefär. Helt plötsligt känns det mycket fortare... Tänk vad psykologiskt det här med löpning egentligen är.

Men oavsett klockan så är det viktigaste att känna av kroppen. Beroende på hur det känns just den 5:e juni kanske jag kan öka eller måste sänka farten för att ta mig i mål. Men nu har jag i alla fall en tanke att följa i början.

Bilden till höger: Mina kilometertider från maran förra året enligt min klocka (jag låter alltså klockan ta km-tiderna och trycker inte själv av klockan vid kilometermarkeringarna).
Sista bilden: Sliten blir man oavsett hur fort man springer

6 kommentarer:

Staffan sa...

Imponerad av dina tider från förra året (även om jag siktar på att upprepa något liknande i år...). Du ser ut att haft det slitsamt från 36 och in?

Jag velar fram och tillbaka ang startfart och upplägg men jag vågar nog inte gå med dig i den farten, vill inte krokna en gång till efter 30km även om draghjälp då kan göra det lättare. Å andra sidan kanske 4.40 i 3-4km är väl defensivt. Strategin kanske blir att hitta något mittemellan och att släppa iväg dig men inte släppa dig ur sikte ;)

Jenny sa...

Jag är riktigt imponerad, vilka tider! Inspirerande blogg!

Tobias sa...

Jag vet inte om jag själv vågar gå med mig i den farten heller Staffan.

Om du läser min racereport från förra året så ser du att jag slet rätt mycket efter 36km, gick vid varje vätskekontroll bland annat. Men jag tror att jag hade kunnat vinna några minuter redan förra året om jag hade haft någon tid jag jagat, nu hade jag ju för länge sedan klarat min måltid på 3:30... ;-)

Jenny-SpringaMera: Tack, det är meningen att det ska inspirera. Speciellt mig själv! :-D

Lisa sa...

Du siktar verkligen på en kanontid på maran! Men det är absolut inte ett orimligt mål. Själv kommer jag gå ut lite lugnare än mitt tänkta snittempo. Jag räknar kallt med att kunna öka lite efter hand. Snart är det äntligen dags!

Espen sa...

Synes du har funnet et godt mål selv jeg... Jeg er selvsagt litt mer pessimist enn deg så selv skal jeg prøve 3:10.. Jeg er redd jeg kommer til å åpne litt hardt, kanskje på 1:30-1:32 men jeg synes det er vanskelig å bestemme noe tid på mara'n.

De beste løpene gjør jeg når jeg bare lysner til kroppen uten å jage tid. Eks i fjol skulle jeg løpe 05:00 från start, men merket med en gang at det var for fort og måtte justere ned til 05:10..

Kommer til å gjøre noe slikt i år også. Starter på rundt 04:20-04:30 og justerer fra der så får vi se hvordan det blir!

Staffan sa...

PS, kika in på bloggen för lite inspiration, gick sub40 på milen på träning igår!!!