lördag 8 maj 2010

Kungsholmen Runt 2010

Dags för årets första halvmaraton. Blev glad när jag vaknade och såg att det var uppehåll. Var lite rädd för att det skulle hällregna när jag vaknade. Nu var det bara hålla tummarna för att regnet höll sig borta tills loppet var klart!
Espen, Anton och jag innan start
Tog mig till blivande maratonlöparen Anton på väg till starten och vi värmde upp tillsammans. Framme vid Rålambshovsparken sprang vi direkt på Espen. En bloggare som det känns som jag känner fast vi aldrig har träffats tidigare. Efter att han i Berlin slagit till med 1:25:25 på halvmaraton hade jag redan starka planer på att försöka följa hans rygg för att på så sätt själv kunna sätta ett nytt personbästa. Sprang även på Staffan innan start och önskade honom lycka till med målet att gå under 1:30.
Espen och jag i startledet. Foto hämtat från www.granlof.net/bildgalleri
Målet för dagen var att slå mitt personbästa på 1:29:15 från samma lopp förra året. Men jag var ju givetvis sugen på att förbättra personbästa ordentligt. Tanken var alltså att under första milen gå ut i 4-tempo och försöka passera milen på 40 minuter och sedan hoppas på att orka hålla farten så bra som möjligt in i mål.
Starten, jag syns i mitten
Planen fungerade sjukt bra första varvet. Första kilometern var den långsammaste på 4:10 då det faktiskt var lite trångt i starten trots startgrupp 1. Sedan gick det lite fortare och 5 kilometer passerades på 20:16 enligt egen klocka (alla mellantider enligt egen klocka). Kändes bra och jag gick upp framför Espen och drog. Kände mig riktigt stark och började fundera på om jag skulle vara under eller över 40 minuter vid milpasseringen. På väg in mot varvning kom en 10-km löpare ikapp mig men han såg otroligt sliten ut. Det här håller inte för honom tänkte jag, han kommer gå precis över 40 minuter. Jag försökte peppa honom och hjälpa honom att öka farten in i mål. Kanske brände jag lite onödig energi av det hela, men det var roligt. Tyvärr tror jag ändå att han hamnade precis över 40 minuter. Men jag är inte säker. Själv passerade jag 10 km på 40:14. Helt enligt planen! Nu såg jag också att Espen hade släppt och jag fick fortsätta själv.
Jag precis efter varvning
Ut längs med Norr Mälarstrand och ett nytt varv. Helt plötsligt tycker jag det känns som det är väldigt många som springer om mig. Tittar på klockan, så mycket har jag inte tappat jag ligger fortfarande runt 4-tempo, springer den 11 kilometern på 4:05. Folk fortsätter att passera, antingen är det startgrupper längre bak som har kommit ikapp mig eller så har de sparat sig till andra varvet. Kilometer 12 går på 4:07 och det börjar bli tungt. Hade ju hoppats att ligga under 4 per minut här där det är platt.

Tar en gel och lite vatten vid vätskekontrollen. Hoppas att det ska hjälpa. Känner mig lite som i ett vakuum, hittar inga bra ryggar som jag orka följa med och det går segt samtidigt som jag inte känner att jag går för fullt. Det är nog huvudet som spelar mig ett spratt.

Vid kilometer 14 tappar jag rejält och den går på 4:19, nu börjar jag känna att jag nog kan glömma en "grym" tid även om jag fortfarande måste stå still för att jag inte ska klara mitt pers. Sedan blir kilometertiderna väldigt varierande i backarna. Varannan snabb och varannan långsam.  Exempel, kilometer 16 på 4:17, kilometer 17 på 3:55 och kilometer 18 på 4:21. Jag får slita för att hålla ihop det här nu.  Någon fartökning på de sista kilometrarna finns tyvärr inte att ta ut.

Spurten

Inte förrän jag kommer in på upploppet finns det krafter för en spurt och sista hundra metrarna går i 3:40-fart. Retligt stannar jag ändå klockan på 1:27:06. Grymt nöjd men givetvis hade det varit roligt att gå under 1:27. Men hoppet är det sista som överger en. Eftersom jag startade klockan vid startskottet borde de finnas några sekunder i nettotid att tjäna, frågan är om det är tillräckligt många?

StaffanTomasjag och Espen står och diskuterar tider efter loppet


Yes! Officiell nettotid blir registrerat som 1:26:58! Ett nytt personbästa under 1:27, ännu nöjdare än tidigare.
Anton, Espen och jag. Alla tre nöjda med att loppet är över...

21,1k @4:07, 1:26:58 + Upp och nerjogg 6k @6:10

12 kommentarer:

Ellinors dröm sa...

Härligt! Tyckte du såg pigg ut hela tiden. Grattis till pers!

Espen sa...

Grattis med 1:26:xx i dag!
Var veldig hyggelig å møte deg.

Ser ut som du også finnes på forsiden på Norges største webside som dekker løpning i Norge.

Sjekk ut http://kondis.no/ og se litt nedover på siden til høyre!

Tobias sa...

Tur att jag såg pigg ut i i alla fall :-). Du hejade väldigt bra på alla oss löpare Ellinor, det var uppskattat!

Tack Espen, riktigt kul att få gå under 1:27. Häftigt att få vara på första sidan på Kondis.no också :-D

Petra sa...

Grattis till grymt bra tid!

Anonym sa...

Vilket lopp du gjorde! Otroligt imponerad av din fart i spåret!!

Anonym sa...

Läste på Petras blogg att du hade åsikter om Milspåret. Nyfiken på banan då jag vill sätta ett nytt trevligt PB. Går det att jämföra svårighetsgraden med Premiärmilen? Hur kuperat är det? :-)

Tobias sa...

Tack Petra!

Tack Hempa, jag är själv nöjd med farten även om man alltid vill att det ska gå lite fortare... :-)

Milspåret är lättare än Premiärmilen men som jag skrev på Maratonbloggen ändå ingen lätt bana.

Det enklaste är egentligen att provspringa banan för att få en uppfattning. Men du har ju både backen vid Roddarklubben (Lido) och sedan backen upp mot Rosendalsslott, båda är relativt branta även om de inte är jättelånga och ska passeras två gånger. Det är alltså inte på något sätt en helt platt bana.

Jag tror nog att t ex Hässelby är betydligt plattare även om jag inte har sprungit det själv.

Staffan sa...

Stort grattis igen, kul att se att du har de här fina tiderna i kroppen med i princip bara mängdträning!

Blir spännande att se vad du gör på maran i år men först håller jag tummarna för att det kanon på Milspåret.

PS, hoppas det var OK att jag lånade en av dina bilder till bloggen

Tobias sa...

Tack Staffan. Det läskigt att se att du är så tätt i hälarna på mig trots betydligt mindre mängd ;-)

Klart du får låna bilder, speciellt om du själv är med på dem..!

Staffan sa...

He he, ja det är tur för dig att har så stor familj att jag inte hinner träna mer ;)

Nästa halvmara tänker jag gå under 1:28 i alla fall, 8 sekunder bort och det blir inga problem med lite mera fokus på klockan och lite rätt placerade kilometerskyltar i slutet

MarathonMia sa...

Fantastico!! Du är grymt snabb. Jag upplevde 12-14 kilometern som jobbigast och tänkte precis likadant "här ska det ju gå fort ju!"...

Tobias sa...

Tack Mia, jag känner ju alltid att jag borde kunna vara ännu snabbare men med lite distans till det känns det ändå helt ok.

Trodde jag var helt ensam om att känna så i början på andra varvet för jag tyckte jag blev omsprungen av en hel drös löpare...