lördag 8 maj 2010

Kungsholmen Runt 2010

Dags för årets första halvmaraton. Blev glad när jag vaknade och såg att det var uppehåll. Var lite rädd för att det skulle hällregna när jag vaknade. Nu var det bara hålla tummarna för att regnet höll sig borta tills loppet var klart!
Espen, Anton och jag innan start
Tog mig till blivande maratonlöparen Anton på väg till starten och vi värmde upp tillsammans. Framme vid Rålambshovsparken sprang vi direkt på Espen. En bloggare som det känns som jag känner fast vi aldrig har träffats tidigare. Efter att han i Berlin slagit till med 1:25:25 på halvmaraton hade jag redan starka planer på att försöka följa hans rygg för att på så sätt själv kunna sätta ett nytt personbästa. Sprang även på Staffan innan start och önskade honom lycka till med målet att gå under 1:30.
Espen och jag i startledet. Foto hämtat från www.granlof.net/bildgalleri
Målet för dagen var att slå mitt personbästa på 1:29:15 från samma lopp förra året. Men jag var ju givetvis sugen på att förbättra personbästa ordentligt. Tanken var alltså att under första milen gå ut i 4-tempo och försöka passera milen på 40 minuter och sedan hoppas på att orka hålla farten så bra som möjligt in i mål.
Starten, jag syns i mitten
Planen fungerade sjukt bra första varvet. Första kilometern var den långsammaste på 4:10 då det faktiskt var lite trångt i starten trots startgrupp 1. Sedan gick det lite fortare och 5 kilometer passerades på 20:16 enligt egen klocka (alla mellantider enligt egen klocka). Kändes bra och jag gick upp framför Espen och drog. Kände mig riktigt stark och började fundera på om jag skulle vara under eller över 40 minuter vid milpasseringen. På väg in mot varvning kom en 10-km löpare ikapp mig men han såg otroligt sliten ut. Det här håller inte för honom tänkte jag, han kommer gå precis över 40 minuter. Jag försökte peppa honom och hjälpa honom att öka farten in i mål. Kanske brände jag lite onödig energi av det hela, men det var roligt. Tyvärr tror jag ändå att han hamnade precis över 40 minuter. Men jag är inte säker. Själv passerade jag 10 km på 40:14. Helt enligt planen! Nu såg jag också att Espen hade släppt och jag fick fortsätta själv.
Jag precis efter varvning
Ut längs med Norr Mälarstrand och ett nytt varv. Helt plötsligt tycker jag det känns som det är väldigt många som springer om mig. Tittar på klockan, så mycket har jag inte tappat jag ligger fortfarande runt 4-tempo, springer den 11 kilometern på 4:05. Folk fortsätter att passera, antingen är det startgrupper längre bak som har kommit ikapp mig eller så har de sparat sig till andra varvet. Kilometer 12 går på 4:07 och det börjar bli tungt. Hade ju hoppats att ligga under 4 per minut här där det är platt.

Tar en gel och lite vatten vid vätskekontrollen. Hoppas att det ska hjälpa. Känner mig lite som i ett vakuum, hittar inga bra ryggar som jag orka följa med och det går segt samtidigt som jag inte känner att jag går för fullt. Det är nog huvudet som spelar mig ett spratt.

Vid kilometer 14 tappar jag rejält och den går på 4:19, nu börjar jag känna att jag nog kan glömma en "grym" tid även om jag fortfarande måste stå still för att jag inte ska klara mitt pers. Sedan blir kilometertiderna väldigt varierande i backarna. Varannan snabb och varannan långsam.  Exempel, kilometer 16 på 4:17, kilometer 17 på 3:55 och kilometer 18 på 4:21. Jag får slita för att hålla ihop det här nu.  Någon fartökning på de sista kilometrarna finns tyvärr inte att ta ut.

Spurten

Inte förrän jag kommer in på upploppet finns det krafter för en spurt och sista hundra metrarna går i 3:40-fart. Retligt stannar jag ändå klockan på 1:27:06. Grymt nöjd men givetvis hade det varit roligt att gå under 1:27. Men hoppet är det sista som överger en. Eftersom jag startade klockan vid startskottet borde de finnas några sekunder i nettotid att tjäna, frågan är om det är tillräckligt många?

StaffanTomasjag och Espen står och diskuterar tider efter loppet


Yes! Officiell nettotid blir registrerat som 1:26:58! Ett nytt personbästa under 1:27, ännu nöjdare än tidigare.
Anton, Espen och jag. Alla tre nöjda med att loppet är över...

21,1k @4:07, 1:26:58 + Upp och nerjogg 6k @6:10