måndag 24 maj 2010

Sliten

Ni ska vara glada att jag kan skriva det här inlägget. Fel. Jag ska vara glad att jag kan skriva det här inlägget, det är ju för mig själv jag skriver på det här sidan. Sonen har nämligen lånat datorn samtidigt som han fick en flaska med drickyoghurt. Hallon. Den första flaskan smakade tydligen bra för han ville ha en till. Den drack han inte upp, den slog han ut över tangentbordet. På min, ett par månader, nya Mac. Men än så länge verkar den fungera även om några av knapparna blivit lite trögare...

Tro nu inte att jag anklagar honom för det här. Nä, det var ju jag som lät honom sitta vid datorn samtidigt som han fick ha farlig vätska i sin omedelbara närhet. Jag borde ha insett redan då att det var en dålig kombination men jag lär mig förhoppningsvis.

Själv känner jag mig sliten. Inte bara för att jag har torkat yoghurt utan jag känner mig lite stel och sliten i kroppen. Tendenser till ont lite här och var. Det släpper när jag sprungit ett tag men jag känner mig inte helt på topp i kroppen mellan passen och det tar lite tid att komma igång när jag väl ska springa. Jag vill känna mig på topp innan maran. Alltså har jag valt att ändra lite i mina tänkta veckor nu innan den 5:e juni. Tanken var att förra veckan skulle vara en mängdvecka och den här veckan skulle vara en fartvecka för att sedan gå in i vilovecka nästa vecka.

Förra veckan blev knappast en mängdvecka speciellt inte eftersom jag hoppade över långpasset igår. Det gjorde att förra veckan stannade på blygsamma 36 kilometer. Med fyra dagars löpvila och tre dagars helvila. Istället för fartvecka den här veckan blir det nog istället ganska mycket vila blandat med lugna pass till kroppen känns riktigt pigg igen. Kanske ett fartpass i slutet på veckan kombinerat med ordentligt med vila. Det gör även att jag har bestämt mig för att inte starta i morgondagens Milspår. Det är en tävling som är kul att springa då den går på hemmaplan men annars tycker jag inte den erbjuder mig så mycket och då är det lika bra att avstå. Sub40 får göras i Falkenberg 31 juli istället.

Jag vet sedan tidigare att jag oftast presterar bäst på tävling om jag känner mig riktigt pigg och har vilat ordentligt. Så jag är inte så orolig om jag inte får till det tänkta passen innan maran. Det är viktigare att kroppen är hel och att jag är riktigt sugen på att springa!

Idag var det därför dags för ett lugnt pass. Bara för njutningen av att springa och låta kroppen återhämta sig ordentligt fast aktivt. Alltså var tanken att springa med lågpuls. Men jag valde att springa helt utan att ta hjälp av klockan och sprang bara på känslan. Lyckades inte riktigt hamna under 140 slag per minut men 142 i snitt får anses godkänt när jag bara sprang med känslan som indikator, speciellt eftersom jag medvetet tryckte på lite sista två kilometrarna. Döm om min förvåning när tänkta 5:20-5:30 per kilometer visade sig vara 5:00 istället. Det känns bra, och är ett riktigt bra formbesked även om jag också gärna vill att kroppen ska kännas riktigt pigg när jag står på startlinjen den 5:e juni.

12k @5:00 %142

7 kommentarer:

Anonym sa...

Surt med tangentbordet på nya macen. Tror du är i grym form och fick en välbehövlig vilovecka med mindre mängd.
Sub40 i Falkeberg 31 juli, vad är det för lopp? Semestrar ni där eller hur kommer det sig att du springer det loppet?

Tobias sa...

Sprang Falkenberg förra året, då vi brukar semestra i krokarna. Tylösand brukar det bli några veckor på sommaren och då är det inte så långt till Falkenberg.

Ett riktigt trevligt lopp med den bästa (lättaste) 10k bana jag har sprungit. Gick dock ut lite för hårt förra året, ska försöka göra det bättre i år...

Anders sa...

When in doubt - rest. Jag tycker du gör helt rätt! Bra jobbat med återhämtingen.

Staffan sa...

Hoppas Mac'en också klarar av att återhämta sig! Det är nog bra tänkt där, det mesta i träningsväg är ju gjort nu och jag kan känna igen mig i det du skriver. Vaknade inatt och var öm på vadens utsidan, står därför över dagens lugna lunchdistans, kör ett lugnt pass imorgon och sedan en snabbdistans mot slutet av veckan med väldigt mycket fokus på hur kroppen svarar.

Nästa vecka blir nog verkligen lugn!

Espen sa...

Jeg er også sliten om dagen men det er jo pga forkjølelse.

Egentlig helt greit at den kom nå, fordi da har jeg noen dager jeg kan slappe av og hvile beinene.

Bedre å bli syk nå og ikke om en uke - ikke sant?

Skal ha et 20km pass på Lørdag (hvis jeg er frisk) så blir det mindre mengde neste uke tror jeg..

Vurderer et par dager med totalhvila før mara'n :)

Tobias sa...

Jag kan inte gör annat än hålla med dig Anders, även om det ibland är svårt att våga vila.

Staffan det verkar ju som Mac:en återhämtat sig hyfsat i alla fall, så nu är det bara jag kvar.

För mig är det om inte annat viktigt mentalt att känna mig hel och pigg i kroppen till maran.

Håller helt med dig Espen att det är bättre att vara förkyld nu till maran. Hoppas du blir frisk snabbt!

Ellinors dröm sa...

Ingen fara att känna sig sliten nu. Du hinner pigga på dig till den 5:e