tisdag 18 maj 2010

18-18

Jag var 18 år när jag sprang mitt första maraton. Det var 18 år sedan, nämligen den 30 maj 1992 när jag stod på startlinjen i Stockholm Marathon. Man var tvungen att ha fyllt 18 för att få starta och därför hade jag väntat ett helt år på att få springa. Som 17-åring hade jag istället provat på att springa långt genom Lidingöloppet hösten innan, när långloppssuget blev för stort.

Mitt första maraton gick mest ut på att ta mig runt. Jag sprang tillsammans med min träningskompis och jag minns att vi startade väldigt lugnt med stor respekt för distansen. Värmen, med 28*C vid start gjorde nog att försiktigheten var extra stor. Det jag med stor tydlighet minns är att jag kände mig ganska pigg fram till 30 km. Ett Lidingölopp rent längdmässigt utan större smärta var ju en framgång trodde jag. Det var väl där någonstans jag blev något övermodig. Det sista kilometrarna var grymt tuffa och träningskompisen började dra iväg, precis som han hade gjort på slutet av Lidingöloppet året innan. Trots prestigen i det hela kunde jag inte svara. När vi väl var inne på Stadion såg jag att det fortfarande inte var så stort avstånd mellan oss och med en mäktig avslutning lyckades jag otroligt nog se till att vi hamnade på exakt samma sluttid, 4:10:16.

Nu är det den 18 maj och 18 dagar kvar till mitt 4:e maraton. 18 år efter mitt första. Nu vet jag att maraton börjar efter 30 km och jag hoppas att jag inte blir övermodig. Men givetvis hoppas jag på en mäktig avslutning även om jag inte har någon träningskompis att jaga ikapp.

P.S Observera att det här inlägget postades 18:18...

9 kommentarer:

Sofie RW sa...

Coolt. Sånt imponerar på siffernördar som jag själv.

Och att springa maran som 18-åring är också coolt; själv la jag av med tävlingsidrott ungefär i den åldern, och latade mig fysiskt ett par år.

Espen sa...

hehe!
Kult.. Tenk deg den dagen du passerer 5km merket på mara'n på 18:18 :)

Er det deg på bildet??
Hvem av dem er deg??

Tobias sa...

Ja, efter två maror när jag var 18 och 19 så latade jag mig också in några år...15 närmare bestämt...

Espen, undrar du om jag är den gula ankan eller? :-) Även om det kan verka otroligt så är det jag som är 7307...

Anders sa...

Bra skrivet!

Grymma solglasögon, ser ut som Oakleys gamla "visir"!

/Anders

Espen sa...

Hehe! Jeg kjente deg IKKE igjen på bildet i det hele tatt =)

Hva tempo har du tenkt å starte i år Tobias? Starter du i grupp C eller B ?

Tobias sa...

Tack Anders! Det var grymma solglasögon, minns inte märket längre men det var inte oakley. Jag kommer dock ihåg att de hade gjort sitt efter maran...

Espen: Jag startar i C, hade behövt gå under 3:10 förra året för att få stå i B.

Jag har funderat en del på start fart. Mest kommer jag försöka känna vad kroppen vill men jag har en tanke på att försöka gå ut i 4:25 fart för att gå in någonstans runt 3:05-3:07.

Staffan sa...

Coolt, som sagt, hade precis tänkt fråga vad f-n du har i handen, en mjukdjuranka??? men jag fick det ju bekräftat, däremot inte varför du håller en sådan i handen...

Ang öppningsfart så har jag ju som jag skrev i min blogg på din fråga, lovat mig själv en lite lugnare öppning i år men nu börjar jag vackla :-) Jag kanske hänger på i det där tempot

Tobias sa...

Jag fick ett diplom och ankan av min morbror när jag kom in på Stadion för att jag hade klarat mitt första maraton!

Det klart du ska hänga på Staffan! 4:25 känns som ett rimligt tempo att starta i utan att behöva gå in i väggen...

Staffan sa...

OK, kanske det. Vi ska förresten ses några bloggare (FB-diskussion) vid 12-12.30 för ett litet försnack i slänten bredvid utgången till startfållorna, kom dit du också.

Jag kommer blogga om det hela när det närmar sig!