tisdag 1 juni 2010

Uppladdning

Nu börjar jag faktiskt känna att Stockholm Marathon närmar sig. Idag har jag börjat min uppladdning. Jag har ju sprungit med TSM under hösten och våren men i övrigt följer jag inte Anders Szalkais träningsprogram alls. Men när det kommer till uppladdning följer jag i stort hans tips.

Eftersom det gick bra förra året så tänkte jag att jag kopierar och kör precis likadant dagarna innan maran i år. Det börjar med att jag idag äter kost som består av så lite kolhydrater som möjligt. Detta för att att göra en lätt tömning av kolhydraterna i kroppen. Ikväll springer jag en runda på 90 minuter, även det för att tömma kroppen på kolhydrater.
Just nu kör jag värmeträning genom att blogga i solen på balkongen.
Imorgon börjar jag sedan kolhydratsladdningen. För mig består den endast av vanlig mat men lite extra mycket kolhydrater och några extra mellanmå för att verkligen få i mig ordentligt nu dagarna innan maran. Jag ser även till att dricka ordentligt under dessa dagar, speciellt under fredagen.

På lördag när det är dags för tävling börjar jag dagen med sovmorgon. Sedan blir det havregrynsgröt. Ordentligt med dryck fram till klockan 11:00 sedan slutar jag dricka, detta för att inte bli kissnödig under loppet. Precis innan jag slutar dricka äter jag en lättare lunch som består av något jag vet kroppen klarar bra under tävling. Det brukar oftast blir något snabbt och lätt som makaroner med lite kyckling eller liknande.

Förra året drack jag bara vatten på morgonen innan loppet, funderar på att kanske dricka lite sportdryck också i år. Vet inte om det ger något effekt så långt innan loppet men man kan ju prova.
Under loppet försöker jag dricka sportdryck och sedan skölja ner med vatten, detta för att slippa sportdrycks kladdet i munnen. Ju varmare ju fler vätskekontroller dricker jag vid.

I år kommer jag även ha med mig några energi-gel. Förra året hade jag med mig en som jag tog efter 33 km, i år tänkte jag ha några flera för att ta ungefär var 5 kilometer med början efter halva loppet. Jag är dock allergisk mot att bära med mig saker när jag springer men det finns en lösning. Espen har tipsat mig om dubbelhäftande tejp. och det fungerar riktigt bra faktiskt. Hur kan ni läsa här.

För övrigt är jag lite orolig för att jag börjar känna mig förkyld. När jag känner efter ordentligt, som inför en mara. En vanlig dag hade jag inte märkt något med andra ord. Så förhoppningsvis är det bara huvudet som spökar.

Nu är det bara att hämta nummerlappen på torsdag och börja räkna ner.

5 kommentarer:

Staffan sa...

Jag kommer att ha med 2-3 Maxim-geler, två får plats i fickan på tightsen, den tredje kanske jag håller i handen.

Min knä känns bra, blir en testrunda med lite fartlek ikväll.

Halsen tycker jag dock att jag har lite ont i på morgonen men mycket C-vitamin och mycket sömn så ska det nog vara bra på lördag och visst känner man efter extra noga den här veckan!

Tobias sa...

Tycker man har ont och är förkyld mest hela tiden den här veckan men det brukar vara bortblåst när startskottet går...

Skönt att knät känns bra i alla fall!

Espen sa...

Jeg tar med meg 6 Maxim gels (de små). Starter å ta gel allerede ved 15km. Så blir det 20km-25km,30km,35km,40km.

Skal også bruke Tobias sitte "kisse trix" Ingen drikke etter kl 1100 hørtes ut som en god plan.

Västerbro'n kommer ved 7km og 32km? Er det noen andre strekor man bør være OBS på? Jeg husker ingenting fra i fjor.

Tobias sa...

Nu har jag varit och handlat Maxim-gels också.

Har sedan tidigare 4 st Squeezy hemma.

Vi får se vilka jag väljer att använda när det är dags.

Espen sa...

Var på intersport just nu. De hadde bare 1 pakke igjen med Maxim Orange! Flaks! Det er jo den smaken jeg pleier å ha.

I dag blir det løpefri og kanskje en øl i solen.. men bare 1 :)

Ser ut som vi får et løpevær som alle blir fornøyd med. Sol, ikke for varmt og heller ikke for kaldt.

Litt vind også. Det er bare deilig.
Tror det blir TOPP på Lørdag