fredag 16 april 2010

Att cykla

Jag har börjt cykla. Eller, jag har i alla fall köpt en cykel. Allt detta för att jag helt plötsligt fått för mig att jag ska genomföra En svensk klassiker. Men det dröjer nog ett tag till själva genomförandet. Nu ska jag börja med att lära mig cykla. Jag har efter två korta provturer insett att det är något helt annat än att springa.

Jag tycker mig vara i ganska bra form rent generellt. Det gäller uppenbarligen inte när jag sätter mig på cykeln. Det är ju helt nya muskler som jag tydligen aldrig har tränat som ska användas. Har varit skadefri när det gäller löpträningen flera veckor nu, alltså är det ju kanon att börja cykla så man kan dra på sig lite skador igen. När man cyklar behöver det inte ens vara överbelastningsskador det räcker några sekunders oförsiktighet så har man plötsligt en ny härlig skada att träna sig igenom.
En rengjord kassett
Sedan är det ju inte bara att sätta sig på cykeln och cykla. Nä den måste ju underhållas också. Det ska tvättas, smörjas, skruvas, pumpas däck och massa annat. Igår lärde jag mig hur man gör rent kedja och alla dreven på bakhjulet (som inte heter drev utan kassett eftersom drev kallas de kuggarna fram vid pedalerna). Tog inte mer än två timmar (förlorad träning) och även om cykeln blev ren blev lägenheten dubbelt så smutsig. För att inte tala om alla nya begrepp man måste lära sig och alla saker man bara måste köpa!

Senast jag sprang runt Djurgårdsbrunnsviken låg isen kvar
Det värsta är att jag gillar det. Ja, inte skadorna då men jag ska inte klaga jag fick trots en ond höft till ett löppass igår. Det blev 12 kilometer i duggregn men jag såg inte en skymt av varken snö eller is så regnet gjorde mig faktiskt ingenting.


Men jag får ju erkänna att jag känner mig som en riktig nybörjare på det här med cykel. Så hur ska jag gå från nybörjare till van cyklist? Givetvis ska jag försöka cykla lite, det är nog en förutsättning. Men jag vill även ha inspiration. Alltså tänkte jag försöka få så mycket inspiration som möjligt från en av mina kollegor som ska cykla Vätternrundan nu i år. Jag tänkte först trött ut honom med mina cykelfrågor men insåg att då kommer han nog aldrig vilja träna med mig i framtiden, så jag kom på en bättre idé. Bli därför inte förvånade om jag helt själviskt ser till att det dyker upp lite gästinlägg från honom om träningen inför Vätternrundan, allt för att inspirera just mig.