söndag 29 augusti 2010

AXA Stockholm Triathlon - Sprint

Så är triathlondebuten på hemmaplan avklarad. Riktigt häftigt att få tävla i triathlon mitt i Stockholm city. Jag valde att köra sprintdistansen, det vill säga 750 meter simning, 20 kilometer cykel och 5 kilometer löpning.
Bild från granlof.net
Började redan igår kväll med att plocka ihop alla saker jag skulle ha med mig för att inte glömma något. Det är lite mer att tänka på än i löpning. Fast när jag väl börjar fundera på sakerna jag ska ha med mig så blir det inte så mycket, jag bara tror att det ska vara mycket.  Tri-tights och linne, Våtdräkt, simglasögon, cykelskor, cykel, hjälm och löparskor. Med det klarar man sig. Sedan kan man ju ha med sig massor av bra att ha grejer också, nummerlappsbälte till exempel.
Bild från granlof.net
Vaknade i morse och tittade ut. Inget regn, skönt. 12 grader men klockan var ju bara 8 än så länge. Var inte helt sugen på vädret de lovade tidigare i veckan med 12 grader och regn mitt på dagen. Gjorde mig klar och stoppade ner mina prylar i en ryggsäck och cyklade ner mot starten runt 9-tiden. Redan nu var ju flera av de tidigare startgrupperna som körde OS-distans igång. Helt klart inspirerande att stå där i växlingsområdet och förbereda sig samtidigt som man ser tävlande både komma upp från vattnet och växla till cykel och komma in från cyklingen och växla till löpning.
Bild från granlof.net
Passade på att följa en av simstarterna och långsamt jogga med simmarna bort längs med Djurgårdsbrunnsviken som uppvärmning. Tillbaka vid växlingsområdet 20 minuter innan start för att ta på mig våtdräkten och kolla att allt ligger rätt inför växlingen.  Tar mig ner till simstarten och checkar-in vid 10:30, 10 minuter kvar till start. 5 minuter innan start hoppar jag i det 16,5 grader kalla vattnet. Vänjer mig vid vattnet och simmar några längder fram och tillbaka innan det är dags för start. Starten går i vattnet och när jag ligger och väntar på startskottet känns det riktigt behagligt.
Bild från granlof.net
Starten går och alla kastar sig i väg. Jag har glad att jag har provat på två mindre tritathlon innan, det är helt klart speciellt att simma med så mycket folk runt omkring sig. Jag hittar en ganska bra rytm och ett som det känns, ett ok tempo. Flera gånger kommer det dock någon valross och simmar helt på tvärsen av banan vilket stör rytmen. Själv är jag glad att jag ägnat veckan åt att träna på att sikta för att simma rakt och har inga problem med att hålla rak kurs. Jag känner att jag inte riktigt klarar att hålla samma teknik som på träning efter som det är så mycket runt omkring som stör men jag behöver inte stanna och vila eller göra andra uppehåll i alla fall. Frisim hela vägen blir det också, inte ett enda bröstsimstag, bara det en seger.

Upp ur vattnet efter 17 minuter och försöker fokusera helt på växlingen som ska komma. Hade hoppats på lite bättre tid men är ändå mycket nöjd med simningen som helhet.  Hör min kära sambo ropa mitt namn men klarar inte att fokusera blicken och se något så jag lyfter på armen för att visa att jag hört hejandet. Försöker snabbt dra av våtdräkten över överkroppen och snabbt ta mig upp till cykeln.
Bild från granlof.net
Växlar på 1:49 och så iväg på cykeln. Försöker trycka på ordentligt redan från start, början med Strandvägen är ganska lättåkt och det gäller ju att åka fort där det är som bäst. Varje kilometer jag passerar lyckas jag hålla över 30 km/h men jag har dålig kolla på tiden som helhet, jag försöker bara trycka på så mycket det går utan att stumna.

Uppför Västerbron går betydligt lättare än på maran, för att inte tala om nerför. Nu börjar det bli gott om cyklister runt omkring och det är inte helt lätt att hålla 10 meterslucka hela tiden. Ser även en del cyklister som skiter helt i regeln och läggers sig tydligt på rulle. Själv försöker jag hålla avstånd så gott det går.  På väg uppför Västerbron på tillbakavägen cyklar jag om ett helt pärlband med cyklister. Lyckan är dock kortvarig och de är ikapp och förbi redan på Södermälarstrand. Hela detta pärlband håller sedan ihop hela vägen in till växling men jag bland det första av cykeln i alla fall. 20 kilometer gick på 34:43.
Bild från granlof.net
Växlar på goda 1:05 och sedan bär det iväg på två 2,5 kilometersvarv på Gärdets grusvägar. Känner mig stel i benen och har svårt att få upp farten tycker jag. Försöker hålla korta steg och högfrekvens men det går segt. Första kilometern på 4:09 och andra på 4:08, precis då tänker jag att det var ju trist när simningen och cykeln gått så bra att "min" gren skulle vara den som inte funkade idag. Benen känns som stockar.
Bild från granlof.net
Men det är ungefär här som det händer. Solen kommer fram, benen blir spänstiga och allt känns plötsligt så mycket bättre. Precis vid varvningen står MarathonMia och jag vinkar till henne när jag springer förbi. Hon hejar då så högt på mig att jag känner att jag inte vågar fortsätta springa så här sakta. Helt plötsligt vill benen springa igen. Det känns som de andra som springer omkring mig står stilla. Jag håller nu under 4 fart och när jag kommer in på målrakan har jag en löpare en bit framför mig. Honom ska jag bara om, nu finns det plötsligt hur mycket kraft som helst i benen och jag får med spurten till en sista kilometer på 3:37. Total löptid 18:24.
Bild från granlof.net
I mål trött men grymt nöjd. Slog alla mina förväntningar och gick in på den officiella tiden 1:13:37.  Jag som tänkt att jag i den bästa av världar kanske hade nått precis under 1:15...
Bild från granlof.net
Att jag sedan kom på 19 plats av 189 startande i min klass gör inte saken sämre, grymt nöjd helt enkelt!

Här kommer allt i siffror (T1&T2 är från egen klocka):
Simning 17:00 (59 plats)
T1 1:49
Cykel 34:43 (37 plats)
T2 1:05
Löpning 18:24 (13 plats)
Totaltid 1:13:37 (19 plats)