onsdag 1 september 2010

För länge sedan...


Jag kommer fortfarande med gott minne ihåg en träningsdag när jag var runt 15-16 år gammal. Jag vet inte riktigt var jag hade fått det ifrån men jag bestämde mig en helg för att simma, cykla och springa, utan att vila mellan de olika grenarna.

Jag kunde inte haft bättre förhållanden eftersom vi bodde nära en sjö. Tyvärr hatade jag kallt vatten även på den tiden och mina simturer i den närbelägna sjön var lätträknade. Våtdräkt som gick att simma i vet jag inte ens om det fanns på den tiden. Den här sommardagen var det i alla fall tillräckligt varmt i vattnet för att jag skulle våga mig i vattnet.

Jag började att simma mellan bryggan och en boj som låg en bit utanför. Kanske 5 meter? Jag minns att jag simmade 10 varv mellan boj och brygga, någonstans runt 100 meter alltså. Bröstsim.


Sedan hoppade jag upp på min 10-växlade DBS som jag redan hade gjort klar och ställt fram. Cyklade två varv på min vanliga löprunda som var 8 kilometer asfaltsväg. Minns att jag tyckte det var väldigt jobbigt att försöka cykla fort. Hur fort det i verkligheten gick har jag ingen aning om.

Efter cyklingen var det dags för ett avslutande 8 kilometersvarv löpning. Det var första gången någonsin som jag sprang precis efter att jag hade cyklat. Jag minns fortfarande den märkliga känslan av två ben som inte alls ville göra som min hjärna sa åt dem.

Jag gjorde alltså mitt första träningstriathlon redan för 20 år sedan. Idag kan jag fundera över hur det hade gått om jag hade fortsatt att träna på det då. Jag hade ju perfekta förhållanden med nära till vatten, bra cykelvägar och utmärkta löpslingor. Kanske hade jag blivit duktig? Kanske hade jag tröttnat?

Nu har jag efter många år i alla fall hittat tillbaka till de tre grenarna och hoppas att jag nu istället ska kunna njuta av att träna dem i de kommande 20 åren...minst.

11 kommentarer:

Odda sa...

Vilken härlig läsning!

Masse sa...

Underbart! Jag kommer ihåg när jag själv hörde talas om triathlon. Det måste vara i början av 80-talet. Jag har för mig att Magnum P.I skulle köra Ironman i ett avsnitt. Det måste var där som mitt intresse grundades. Jag har tillochmed försökt odla en Magnum-mustasch utan större framgång.

Masse sa...

http://magnum-mania.com/images/1_18_d_full.jpg

Tobias sa...

Tack Odda.

Fantastiskt kul att du blev inspirerar till triathlon av Magnum P.I. Masse, lite oväntat måste jag säga. Jag som till och med har en oöppnad Magnum box hemma...måste nog kolla om det avsnittet finns med där... :-)

Masse sa...

Avsnitt 18, säsong 1 :-)

Tobias sa...

Tack!

Anders sa...

Väl skrivet!

//Anders

Alexander sa...

Härligt, triathlet redan som ung! Hade du fortsatt på den banan hade du säkert tillhört sverigeeliten idag.Har du börjat fundera hur du tänkt lägga upp träningen inför Kalmar nästa år då? Kan vara intressant att höra

John sa...

Man blir aldrig för gammal för att göra satsningar inom olika områden. Enda nackdelen är väl att det tar längre tid när man blir äldre. Men det verkar ju som det går ganska bra för dig ändå!

Matilda sa...

Vad härligt det låter! Och ett grymt fint minne, och ja... jag minns nog också min alldeles första cykeltävling, då var jag i 10 årsålder och tävlade mot pappa... haha, kan ju säga att jag vann men det berodde nog mer på att han lät mig vinna. Men minnen är vackra!

Tobias sa...

Tack Anders!

Alexander: Jag är ju dålig på det där med träningsprogram. Men det var ett bra tips som får ett eget inlägg på bloggen inom kort.

John: Kanske är bra att det tar längre tid? För det är ju egentligen träningen mot målen som är det roliga, eller hur :-)

Matilda: Precis, det är minnen som gör att man hela tiden vill ge sig ut på nya träningspass och nya tävlingar, allt för att hitta nya minnen!