torsdag 16 september 2010

Träning inför triathlon

Jag fick en fråga här på bloggen från Alexander hur mitt träningsupplägg kommer se ut inför Kalmar triathlon nästa år. Till att börja med vill jag bara göra klart att jag har inte anmält mig till Kalmar ännu. Jag har sagt att jag ska se hur träningen går fram till årsskiftet och sedan ta ett beslut på om det blir Kalmar nästa år eller om jag väntar ytterligare något år.

Träna inför triathlon har jag dock redan börjat med. Hur tränar jag då? Precis som när det gäller löpningen så kör jag utan någon form av träningsprogram.  Träningsprogram fungerar inte för mig, då får jag prestationsångest tappar glädjen med att träna och tränar mindre. Inte bra med andra ord. Istället kör jag på känsla. Känslan innebär att jag försöker få tid med och prioritera så mycket träning som möjligt, så mycket som familj, jobb och kroppen tillåter. Det innebär ofta att det blir lite vad som passar just då. Om jag t ex får tillfälle att köra ett träningspass precis efter middagen en kväll så är det inte helt optimalt att köra intervaller, då får det istället bli något annat som funkar bättre med magen full med mat.

Min grundtanke är mängd. Allt med mina mått mätt givetvis. Eftersom jag inte börjat springa på nytt förrän för två år sedan så tror jag fortfarande att min kropp behöver byggas upp ganska långsamt för att klara av träningen utan skador, speciellt när det blir lite mer kvalitetsträning. Det gör att jag fortfarande har störst fokus på mängd och lågintensivträning (aerobträning). Det här kommer förhoppningsvis om något/några år övergå till mer kvalitet när jag känner att kroppen tål det.

Triathlonträning har jag ju hållit på väldigt kort stund med. Har cyklat sedan i våras och simmat sedan i somras. Även här är tanken att försöka bygga upp mängden så mycket som möjligt men blandat med teknik, speciellt i simningen.  Tanken är att få till minst ett pass av simning, cykel och löpning i veckan. Minst! Helst vill jag försöka följa Mark Allens filosofi om att det max ska vara två vilodagar mellan varje gren. Går det längre tid tappar man teknik och muskeligenkänning.

Känner jag mig själv kan det nog bli svårt att att ha max två vilodagar mellan varje gren, speciellt när det gäller simningen, men jag ska göra vad jag kan för att försöka följa det.

Annars finns det ju massor av olika träningssätt och tankar kring träning men så länge jag njuter av att träna och fortsätter utvecklas vet jag att det jag gör är rätt för mig!