tisdag 28 september 2010

Fantastiska prylar

Ingen som läser det jag skriver här kan väl ha undgått att jag ibland köper någon ny pryl? Bara sådant som är absolut nödvändig givetvis men en del prylar blir det då och då. Allt för att kunna träna effektivare givetvis.

Ibland blir jag förvånad, prylarna överraskar mig. Nu är jag förvånad! Väldigt förvånad.

Eftersom jag inte är någon riktig cyklist ännu så är det ju sällan jag tar ut cykeln i regn, eller mörker, eller minusgrader eller allmänt dåligt väder. Alltså har jag insett att det kommer bli ganska dåligt med cykelmil för mig under vintern om jag inte gör något åt detta. Insåg snabbt att det blev billigare att köpa en så kallad trainer så jag kan cykla på cykeln inomhus istället för att köpa regnkläder, lampor och vinterkläder. Jag misstänkte i och för sig redan innan köpet att cykla på en trainer skulle vara minst lika tråkigt som att springa på löpband men det vägdes upp av möjligheten att kunna träna hemma.

Ska jag kunna träna hemma får det dock inte låta så mycket att det stör övriga familjen och jag vill gärna ha möjligheten att själv fördriva tiden med att t ex titta på tv och då får oljudet inte vara allt för högt.
I en djungel av utbud där det står att alla märken och modeller av trainers är tysta köpte jag en av de billigare modellerna för att inte känna att det var helt bortkastade pengar om användningstillfällena skulle bli få.

Jag har nu hunnit testa den några gånger nu och ljudet är som jag förväntade mig. Stänger jag en dörr om mig klagar inte familjen och skruvar jag upp ljudet på tv så går det att höra vad som sägs.

En lång utläggning för att komma till vad som förvånar mig. Samtidigt som jag köpte trainern köpte jag även ett speciellt trainer-däck. Onödiga pengar tänkte jag först men eftersom jag läst att vanliga däck slits ut väldigt fort i trainer tänkte jag att det kanske kunde vara värt de hundrafemtiokronor extra som däcket kostade. I helgen hade jag tid att byta till det nya däcket på cykeln. När jag provcyklade på trainern efter bytet trodde jag inte mina öron. Knäpptyst! Kunde inte höra det minsta däckljud längre, bara det svaga ljudet av kedjan som rullar över kransarna. Att det kan vara så otrolig skillnad gör mig förvånad. Däcket jag hade innan var ett helt vanligt slätt racerdäck, tänk att det kan avge så mycket ljud.

Så har du en trainer hemma och kör med vanliga däck säger jag bara, investera hundrafemtiokronor i ett trainer-däck och du kommer bli förvånad! Nu behöver jag inte ens höja ljudet på tv'n för att höra vad som sägs!