tisdag 28 september 2010

Fantastiska prylar

Ingen som läser det jag skriver här kan väl ha undgått att jag ibland köper någon ny pryl? Bara sådant som är absolut nödvändig givetvis men en del prylar blir det då och då. Allt för att kunna träna effektivare givetvis.

Ibland blir jag förvånad, prylarna överraskar mig. Nu är jag förvånad! Väldigt förvånad.

Eftersom jag inte är någon riktig cyklist ännu så är det ju sällan jag tar ut cykeln i regn, eller mörker, eller minusgrader eller allmänt dåligt väder. Alltså har jag insett att det kommer bli ganska dåligt med cykelmil för mig under vintern om jag inte gör något åt detta. Insåg snabbt att det blev billigare att köpa en så kallad trainer så jag kan cykla på cykeln inomhus istället för att köpa regnkläder, lampor och vinterkläder. Jag misstänkte i och för sig redan innan köpet att cykla på en trainer skulle vara minst lika tråkigt som att springa på löpband men det vägdes upp av möjligheten att kunna träna hemma.

Ska jag kunna träna hemma får det dock inte låta så mycket att det stör övriga familjen och jag vill gärna ha möjligheten att själv fördriva tiden med att t ex titta på tv och då får oljudet inte vara allt för högt.
I en djungel av utbud där det står att alla märken och modeller av trainers är tysta köpte jag en av de billigare modellerna för att inte känna att det var helt bortkastade pengar om användningstillfällena skulle bli få.

Jag har nu hunnit testa den några gånger nu och ljudet är som jag förväntade mig. Stänger jag en dörr om mig klagar inte familjen och skruvar jag upp ljudet på tv så går det att höra vad som sägs.

En lång utläggning för att komma till vad som förvånar mig. Samtidigt som jag köpte trainern köpte jag även ett speciellt trainer-däck. Onödiga pengar tänkte jag först men eftersom jag läst att vanliga däck slits ut väldigt fort i trainer tänkte jag att det kanske kunde vara värt de hundrafemtiokronor extra som däcket kostade. I helgen hade jag tid att byta till det nya däcket på cykeln. När jag provcyklade på trainern efter bytet trodde jag inte mina öron. Knäpptyst! Kunde inte höra det minsta däckljud längre, bara det svaga ljudet av kedjan som rullar över kransarna. Att det kan vara så otrolig skillnad gör mig förvånad. Däcket jag hade innan var ett helt vanligt slätt racerdäck, tänk att det kan avge så mycket ljud.

Så har du en trainer hemma och kör med vanliga däck säger jag bara, investera hundrafemtiokronor i ett trainer-däck och du kommer bli förvånad! Nu behöver jag inte ens höja ljudet på tv'n för att höra vad som sägs!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Aha, smart drag att köpa trainer. Själv visste jag inte ens att det fanns! Vilket märke köpte du? Kollade nyss utbudet på cykloteket. Såg dina nästa prylar att köpa hem, dvd-kit där du kan få en bana framför dig där du cyklar fram. Hur verklighetstroget är vågar jag dock inte uttala mig om.... :-)

Tobias sa...

Ha ha! Ja, jag har sett att det finns. Finns till och med trainers som du kopplar till datorn så följer motståndet på trainern banan som du spelar upp på datorn. Då kan du t ex köra virtuella sträckor i Tour de France och liknande... :-) Men då kostar det också...

Själv köpte jag denna som är en av de enklaste: http://www.wiggle.co.uk/p/cycle/7/Elite_Crono_Fluid_ElastoGel_Trainer/5360026397/

Anonym sa...

Tack för länktips och info om trainer. Självklart kände du redan till trainerns tour de france :-) Innan nyår har du betalt vad det kostar...
Trainern fick mig att börja fundera på att köpa en cykel nu i höst trots allt. Tänkte avvakta då jag knappast lär ta en racer till jobbet i december.
Lite less på löpningen nu, efter avklarat sub40 är det segt med motivationen. Försöker träna på för att avsluta snyggt men ser mest fram emot crawlkursen, cykling och lite gym samt skissa på nya utmaningar under 2011.

Tobias sa...

Förstår att det är segt med motivationen. Du har ju haft sub40 som ditt stora mål i år...nu när du nått det är det ju inte så lätt att motivera sig.

Ta det lugnt ett tag, fundera ut vilka huvudmål du vill ha till nästa år så kommer motivationen tillbaka!

Fördelen med att köpa cykel redan nu är att det går att hitta mycket på höstrean...

Och nej, jag kommer inte ha köpt en VirtualReality-Trainer innan nyår. Tillsvidare räcker det väl med att sätta på något bra på tv:n :-)

Anonym sa...

Jo Hässelbyloppet lär nog inte gå så bra som känslan är nu. Men jag kämpar en vecka till innan jag lugnar mig och börjar uppskatta träningen igen.

Ska iväg och kolla hojar på cykloteket snart, ska bli skoj! In i pryldjungeln och vecka 42 in i kaklet :-)

Tobias sa...

Det är alltid kul på cykloteket! :-)

Och har jag lärt mig gilla att simma kan vem som helst göra det! Ska bli spännande att se vad du tycker om det, och hur det går på kursen!

Ingmarie sa...

Coolt!
Mitt enda krux är hur i all sin dar jag ska få plats i lägenheten!