fredag 1 oktober 2010

Löpsteg på löpband

Jag springer sällan på löpband. Trivs bättre utomhus. Men nu har jag faktiskt skaffat mig ett gymkort. Eller gymkort var kanske fel att säga, men jag har fått tillgång till gym eftersom jag skaffat kort på Stockholm simhallar. Det är ju ganska mycket höst ute vilket innebär att vattnet är kallt. Alltså har jag lite mot min vilja blivit tvungen att flytta in i klorfyllda bassänger. Men eftersom jag egentligen hatar kallt vatten var valet ganska lätt.

Det här gör att jag även får tillgång till de gym som finns på simhallarna. Hittills har jag inte utnyttjat något mer än löpbanden men när andan faller på kanske det kan bli styrka någon gång under vintern också, vem vet?

Intervaller på löpband är faktiskt nästan roligt. Men bara nästan. Jag har dock upptäkt att det kastas arga blickar på mig från övriga gymbesökare när jag ställer mig på löpbandet. Det låter nämligen en del när jag springer på bandet. Ganska mycket för att vara ärlig. Jag låter som en flodhäst som rusar fram över grässlätten.

Nu håller jag ju dessa löpbandsupplevelser ganska korta så det är inget stor problem men hur ska man springa på löpband? Jag har upptäckt att om jag springer med en ordentlig hälisättning och rullar ordentligt på foten blir steget ganska tyst men när jag springer som vanligt, med landning mer mitt på foten, så låter det som bandet ska gå sönder vid varje fotisättning. Är det mitt löpsteg som suger? Skiljer det på olika löpband? Är det likadant för dig när du springer på löpband? 

4 kommentarer:

Staffan sa...

ja, det blir likandat för mig, det låter duktigt mycket i den lilla lokal där löpandet jag oftast använder på jobbet står. Tycker hela steget och hållningen blir annorlunda, upplever ofta att jag liksom kommer efter med överkroppen.

Jag springer mycket hellre ute även på vintern, men rena intervallpass är ju svårare om det som i vintras är glashalt och en halvmeter snö...

anneliten sa...

Jag får ont i hälsenorna av löpband. Naprapaten påpekade att det blir ett mikroskopiskt stopp vid varje fotisättning - särskilt om man går i med framfoten först.

Ingmarie sa...

Visst låter det! Och det är annorlunda mot att springa "vanligt". Ändra inte för mycket på ditt steg, det kan straffa sig, utan se till att vänja dig och sen successivt öka intensiteten.

Tobias sa...

Staffan: Skönt att höra att det inte bara är jag. Springer också hellre ute året om, men jag har märkt att för mig är löpbandet bra för korta intervallpass på t ex lunchen.

Anneliten: Hm...låter ju inte bra, jag har själv inte märkt att jag får ont av löpbandet, men jag använder det ju ganska sällan också.

Ingmarie: Tänkte försöka att inte alls ändra mitt löpsteg på löpbandet. Eftersom jag varvar det med mycket utomhuslöpning hoppas jag att det aldrig blir ett problem.