måndag 25 oktober 2010

I mellanmjölkens land

Kan börja med att meddela att vi för det mesta har mellanmjölk hemma även om mitt personliga val egentligen är lättmjölk. Men mellanmjölk är ju så där bra lagom så det är ett enkelt ickeval. 

När det gäller träning säger de flesta förståsigpåare och tränare att just lagompassen ska bort. Antingen ska det vara lugn lågpulsträning eller högintensivt. Precis som när det gäller mjölken så föredrar jag själv de lätta träningspassen. Ut och njuta lite utan att det blir för jobbigt.

Jag brukar därför vara ganska bra på att undvika mellanmjölksland. Oftast springer jag lugnt och lätt och ibland hårt. Men jag har märkt att det här inte stämmer efter ett uppehåll i träningen. Samma sak den här gången. Efter drygt tvåveckors förkylning med träningsuppehåll så hamnar jag direkt i halvhårda löppass när jag börjar träna igen. Det är som att jag inte vågar springa lugnt, kanske för att jag måste bevisa för mig själv att jag inte tappat för mycket under förkylningen? Samtidigt orkar jag inte springa riktigt hårt.

Igår, efter 3-4 kilometer i 4:55-fart, insåg jag att jag höll på att springa mitt tredje löppass efter förkylningen i samma fart och på tok för fort för att kallas lågpuls eller aerobt. Bestämde mig för att öka och efter att ha utmanat bekvämligheten i mig själv blev det tillslut 12 kilometer med en snittfart på 4:38.

Hoppas jag vågar springa långsammare nästa pass...

3 kommentarer:

Staffan sa...

Det här inlägget skulle jag kunna ha skrivit! Just nu går det ofta några dagar mellan passen och de tenderar att hamna i samma tempo just nu. Känns som slöseri att såsa runt i fem-fart när benen är pigga efter att ha vilat.

Mitt recept blir att försöka hitta tillbaka till lite kontrollerade tröskelintervaller, också lite lagom mellanmjölksaktigt iofs...

Roger sa...

Väl skrivet.

Håller med Staffan om att det här känns väldigt bekant. Det är inte lätt just nu att bromsa (även om jag är en långsammare löpare än dig) ner sig så att pulsen håller sig där den ska.

Tobias sa...

Jag tycker annars du brukar hålla ganska bra tempo på dina pass Staffan.

Tack Roger, jag känner oftast att det är när jag har svårt att bestämma mig som det blir någon form av mellanting... :-)