onsdag 4 november 2009

Mål - 2:55

Det här med mål är alltid olika för olika personer. Vissa personer vill inte ha mål, andra personer vill ha små mål hela tiden eller stora mål då och då för att kunna få ut max av sin träning.


Själv trivs jag med att ha långsiktiga mål inom löpningen, som det kan ta lång tid att nå men där träningen till målet egentligen är det som är själva målet.

Därför har jag satt upp ett mål som är väldigt långsiktigt men som jag kan nå ganska fort genom tur istället för träning, låter det konstigt? Jag ska förklara.

Ett av mina långsiktiga mål är att springa ING NYC Marathon för att det för mig känns som ett av det häftigaste maraton att springa, ett lopp man bara måste ha sprungit någon gång i livet. Det är dock väldigt många som vill springa just detta maraton och alla får inte plats. I år var det över 100 000 som anmälde intresse att springa och det får plats strax över 40 000 löpare. Därför har NY Marathon seedingstider som man ska uppnå för att vara garanterad en plats i loppet (ja, det finns en del andra sätt också). Så ett av mina långsiktiga mål är att klara denna tid för att på så sätt få en plats i loppet.

Tiderna är inget som jag snyter ut näsan direkt. Det krävs 2:55 på maraton för att seeda in sig till NY Marathon. 1:21 på halvmaran om jag minns rätt. Så jag måste bli rejält mycket snabbare för att nå det, men det är ju det som är mitt långsiktiga mål.

Vad var det här med tur då? Jo NY Marathon lottar även ut ett antal platser varje år om du är med i deras lottdragning om en plats. Så har jag tur får jag springa även innan jag nått 2:55 på maraton.

Målet att seeda in sig till NY Marathon kommer dock inte att försvinna för det, det är ju just att få en plats genom seedningen som jag vill uppnå, det är själva målet. Men tänk om jag inte någonsin kan springa så fort som 2:55 på maraton då? Självklart har jag en backup-plan. Efter 40 blir tiderna nämligen lite snällare så om jag inte når 2:55 inom 4 år så borde jag i alla fall klara seedningstiderna efter jag fyllt 40 (om jag kommer ihåg rätt krävs det då 3:10 på maraton).

6 kommentarer:

Staffan sa...

Trodde när jag såg rubriken att du blivit kaxigare efter TSM-passen och reviderat målet i Stockholm 2010 :-)

Fixar du 3:00 så känns ju 2:55 som en logisk fortsättning. Jag har sagt till min fru att ge mig NYC i 40-årspresent (blir då loppet 2011), lär ju bli via Springtime, att jag skulle kvala in är väl lika sannolikt som...tja

Tobias sa...

..som att jag gör det... ;-)

Espen sa...

Jeg har mer lyst til å løpe BOSTON jeg.. Tror kvalifiseringstidene der er LITT mer hyggelige. Tror det er 3:10 eller 3:00 for Menn i vår alder

Tobias sa...

Boston är ju ett alternativ. Men av någon anledning har jag fastnat för NY.

Nu har jag i alla fall anmält mig till lotteriet 2010.

n'batha sa...

4:08/km i nästan tre timmar är hårt! Klarar du 3 på sthlm gör du ju det på lättare bana i Berlin på hösten sedan.

Tobias sa...

Ja, det är riktit hårt! Men jag har ju 4 år på mig. Och tänk om jag skulle sätta ett mål som jag nådde direkt, vad skulle jag då sträva efter? ;-)