onsdag 4 november 2009

Mål - 2:55

Det här med mål är alltid olika för olika personer. Vissa personer vill inte ha mål, andra personer vill ha små mål hela tiden eller stora mål då och då för att kunna få ut max av sin träning.


Själv trivs jag med att ha långsiktiga mål inom löpningen, som det kan ta lång tid att nå men där träningen till målet egentligen är det som är själva målet.

Därför har jag satt upp ett mål som är väldigt långsiktigt men som jag kan nå ganska fort genom tur istället för träning, låter det konstigt? Jag ska förklara.

Ett av mina långsiktiga mål är att springa ING NYC Marathon för att det för mig känns som ett av det häftigaste maraton att springa, ett lopp man bara måste ha sprungit någon gång i livet. Det är dock väldigt många som vill springa just detta maraton och alla får inte plats. I år var det över 100 000 som anmälde intresse att springa och det får plats strax över 40 000 löpare. Därför har NY Marathon seedingstider som man ska uppnå för att vara garanterad en plats i loppet (ja, det finns en del andra sätt också). Så ett av mina långsiktiga mål är att klara denna tid för att på så sätt få en plats i loppet.

Tiderna är inget som jag snyter ut näsan direkt. Det krävs 2:55 på maraton för att seeda in sig till NY Marathon. 1:21 på halvmaran om jag minns rätt. Så jag måste bli rejält mycket snabbare för att nå det, men det är ju det som är mitt långsiktiga mål.

Vad var det här med tur då? Jo NY Marathon lottar även ut ett antal platser varje år om du är med i deras lottdragning om en plats. Så har jag tur får jag springa även innan jag nått 2:55 på maraton.

Målet att seeda in sig till NY Marathon kommer dock inte att försvinna för det, det är ju just att få en plats genom seedningen som jag vill uppnå, det är själva målet. Men tänk om jag inte någonsin kan springa så fort som 2:55 på maraton då? Självklart har jag en backup-plan. Efter 40 blir tiderna nämligen lite snällare så om jag inte når 2:55 inom 4 år så borde jag i alla fall klara seedningstiderna efter jag fyllt 40 (om jag kommer ihåg rätt krävs det då 3:10 på maraton).