söndag 31 maj 2009

Fel+Fel+Fel=Rätt

Det finns många goda råd att ta till sig för den som ska springa ett marathon. Några av de vanligaste brukar vara:
-Spring inte sjuk eller skadad
-Använd väl insprugna kläder och skor. Det gäller framförallt skor.
-Gå inte ut för hårt, ett marathon är långt.
Vad händer då om man inte bryr sig om dessa råd? Om man bryter mot ett av råden eller gud förbjude, alla tre. Jo det visade sig att det går ganska bra. Ta dock inte detta som någon garanti för det kan nog lätt gå åt helvete också.
Jag gjorde alltså ett antal medvetna fel inför starten av Stockholm Marathon.


Fel 1
Till att börja med hade jag känt mig lite snuvig och tung i huvudet torsdagen och fredagen innan loppet och var lite orolig för en förkylning, hade som tur var varken feber eller halsont. När jag vaknade på lördagen var dock tungheten borta och bara lite snuva kvar alltså skulle det inte hindra mig för att stå på start i alla fall.

Fel 2
Helt medvetet valde jag även att springa i mina nyinköpta skor som jag bara provat ca 30 meter genom två varv hemma i lägenheten. Hur kunde jag då välja dessa? Helt enkelt genom uteslutningsmetoden. Jag provade genom mina olika skor ett antal gånger och varje gång föll valet på de nya. Helt enkelt för att det kändes bäst för uppgiften.

Adidas Rotterdam, de skor som jag från början tänkt springa i kändes när jag provade dem sista veckorna inte riktigt bra på foten och något små kring höger stortå – bortvalda.
Nike Structure Triax, även om de är väldämpade och sköna så är det för tunga när det kommer till tävling och farter under 5:00/km – bortvalda.
Saucony Grid Fastwitch, tunna och lätta. För mig känns det dock som att dessa är för tunna för att springa längre än en halvmara – bortvalda.
Då återstår två skor att välja på.
Nike Elite – mina fantastiskt sköna och hederliga träningsskor. Något tunga men med bra dämpning.
Adidas Adizero Adios – nyinköpta lättviktare med marathon kapacitet.
Jag provade dessa två skor mer än en gång kan jag erkänna och funderade fram och tillbaka. Jag beslutade mig genom att den nyinköpta Adios:en helt enkelt kändes fantastiskt skön på foten, i alla fall under de 30 meter jag studsade runt inne i lägenheten.

Att jag dessutom valde att springa linne, jag som aldrig i hela mitt liv använt linne och en helt ny keps behöver vi ju inte ens gå in närmare på.

Fel 3
Mitt huvudmål var att springa under 3:30. Mitt önskemål var att springa in under 3:20. Min ”game plan” var att försöka gå ut och hålla en fart kring 4:40-4:45/km. Jag höll mig inte till planen, istället låg jag på kilometertider på mellan 4:20-4:30. Om det var för att jag drogs med av alla löpare och åskådare eller om jag bara chansade på att springa fortare låter jag vara osagt.

Rätt
För mig visade det sig att alla dessa fel blev rätt i slutändan. Jag sprang in på en tid betydligt bättre än planerat och jag gick inte sönder mer än vad man kunde förvänta sig, en blå tå och träningsvärk får man nog räkna med hur bra man än förbereder sig.

6 kommentarer:

Espen sa...

Good job!
That is a very decent time..

I was also considering running in my fastswitch shoes. But ended up with the Saucony tangent 3 instead. Tried it? If you like the fastswitch you should like this shoe as well.. Its 9,4oz and the fastswitch is about 7,4oz i think.

You say that run with a new caps is another story? What can go wrong with a caps?

I will put your blog in my RSS feed on my blog so i can follow it later on.

Bye!

Tobias sa...

Hej Espen,

Vet inte om något kan gå fel med kepsar men jag brukar varken springa i keps eller linne normalt och eftersom det sägs att man bara ska använda saker man är van vid och har tränat med så gjorde jag ju helt fel.

Har tittat endel på Tangent 3 faktiskt men nu blev det ju Adios:en istället så nu får jag nog vänta ett tag innan jag köper nya skor igen :-)

Staffan sa...

Underbart Tobias - Grattis till en kanonfin tid och lyckos dig som fick tag på ett par Adios - När jag hämtade ut min nummerlapp vid 10.30-tiden på lördagen var storlekarna (de normala i alla fall) tvärslut.

Jag gjorde som du öppnade snarare runt 4:30 istället för runt tänka 4:40 men uppenbarligen höll jag inte i det lika bra som du mot slutet. Jag dog helt mellan 35-40km och kom in på 3:23 på min andra mara, nöjd ändå eftersom jag persade med 18 minuter.
Mvh
Staffan Dahlgren

Espen sa...

Jeg bestilte et par med tangent 3 i dag igjen.. Köper dom från www.runningwarehouse.com

Jag bruker size 9 på fastswitch, men jag bruker size 8,5 på tangent3.. Men.. Tangent3 sitter da veldig veldig trangt!

Jeg har testet en del sko i det siste og funnet ut at saucony er perfekt for meg.. Elsker både Saucony Tangent 3, Fastswitch og Hurricane10 (mer dempet)

Nå har også Saucony Grid A3 kommet.. Den veier bare 6,4oz.. Altså godt under 200gram. Men jeg tror jeg dropper den skoen, blir nok litt for LETT for mine 80kg :)

Anonym sa...

Staffan!
Adiosen finns på Runners Store för 799!
www.runnersstore.se

Tobias sa...

Staffan:
Tack! Jag har följt din träning på jogg.se endel och är imponerad av de tider du gör. 3:23 på maran är ju en fantastisk tid speciellt om man inte gillar värmen. Själv trivs jag ju med värme och då är det ju betydligt lättare...fast även jag tyckte det var varmt på slutet.