måndag 29 juni 2009

Värme - hur man inte ska förbereda sig

Igår var det varmt och jag gav mig ut på långpass. Jag gillar att springa när det är sommar och varmt så även igår. Men jag kan väl erkänna att det nog hade varit ännu trevligare att springa om jag förberett mig lite bättre.

Om det är varmt är det nämligen bra att ta det lugnt och hålla sig i skuggan innan träningspasset. Jag började istället med fysiskt hemarbete så som skruva, bära och slänga saker, då höll jag mig i och för sig mest i skuggan. Sedan tog jag det lugnt genom att ligga och sola på balkongen så att jag blev riktigt riktigt varm redan innan träningspasset. Detta gjorde jag utan att äta eller dricka speciellt bra.

När det sedan blev dags för att springa tänkte jag att det räcker nog om jag tar med mig vätskebältet. Det brukar vara lagom. Är det 29*C varmt i skuggan vid start och du druckigt dåligt under dagen, tro mig det som då brukar vara lagom är inte på långa vägar lagom.

Först ut mot Blockhusudden för första milen, flöt på bra och höll ett jämt tempo bara genom att springa på känsla. Låg mellan 4:55-5:05 per km, utom första kilometern då jag alltid är lite segstartad och kilometern med uppförsbacken precis innan roddarklubben där jag tog det lite lugnt uppför. När jag sprang över Djurgårdsbron och vek in på Strandvägen insåg jag att jag måste fylla upp flaskorna med nytt vatten eller springa hem annars skulle jag dö av törst. När jag rundat Blasieholmen passade jag på att göra ett snabbt stopp vid Grand Hotel för att låta dem sponsra mig med nytt kallt vatten, härligt!

Men förnyad energi och fullt med vatten fortsatte jag Norr Mälarstrand mot Smedsuddsbadet. Grymt vad mycket folk det var. Nu började det blir riktigt varmt och även om jag kunde fortsätta att hålla tempot så valde jag att gå i det värsta uppförsbackarna för att inte blev fullständigt överhettad. Efter 17-18 km var vattnet slut på nytt. Orkade inte hitta något nytt ställe att fylla vatten på utan kämpade mig hemåt istället, nu i mer maklig takt och med ganska varierande kilometer tider.

Väl hemma blev det massor av dricka och en kall dusch innan jag bara satte mig och nöjt i den varma sommarkvällen på balkongen. Kan man njuta mer än vad man gör efter ett långpass?

Jag hoppas värmen håller i sig men jag tror jag ska se till att förbereda mig bättre inför nästa långpass i värme...

23k@5:16