måndag 12 juli 2010

Triathlon på träning

Från simning är ju inte inte steget längre så långt till triathlon då jag redan börjat cykla. Idag var det så dags för det första testet. Ett träningstriathlon i kortformat. Motionssprint  (i vanlig sprint simmar man lite längre) brukar distansen jag tänkte träna över kallas. Det börjar med 400 meter simning följt av 20 km cykel och avslutar med 5 km löpning.

Det som kändes mest spännande med dagen var hur växlingarna mellan de olika grenarna skulle fungera. I Roslagen där jag just nu tillbringar semesterdagarna har jag minst sagt perfekta förhållanden. 150 meter från vattnet till cykelstart och där emellan själva bytet från simutrustning till cykelutrustning. Enda plumpen i träningsförhållandena får väl vara att att första och sista kilometern av cyklingen går på gammal hederlig grusväg.

Kastade mig i vattnet 08:30 och påbörjade genomförandet av mitt träningstriathlon. Försökte komma in i en bra rytm i simningen men jag har fortfarande mycket kvar att lära mig så vid några tillfällen var jag tvungen att vila, vilket vid det här tillfället innebar att jag övergick till  lugnt bröstsim. Tittade på klockan och insåg att jag hade ett problem. I "multisport-mode" som jag använder på min Garmin 310xt för att automatiskt byta gren syntes ingen distans.

Just det! Den syns bara när jag gör ett nytt "lap", för det är då klockan beräknar simsträckan, och trycker jag lap nu så tror klockan att jag är färdig med simningen och byter gren. Inte mycket att göra jag fick simma lite på känsla. Eftersom jag än så länge är en oerhört dålig simmare så simmade jag helt enkelt tills jag var riktigt trött, det visade sig vara nästan 100 meter för kort. Jag får bättra mig till nästa gång.

Mina 310 meter simning gick på 7:35, tänk att man kan bli så trött på så kort tid. Upp ur vattnet, av med våtdräkten på med glasögon, hjälm, cykelskor och sedan iväg. Allt detta på den 150 meter långa sträckan tog 1:48, vilket jag är mycket nöjd med. Väl på cykeln kände jag direkt att jag inte hade det trycket i benen jag hade hoppats på. Det gick hyfsat men jag kände mig redan lite sliten, kan simningen göra så mycket?

Kom in i det efter ett tag och försökte hålla mig runt 30km/h, men jag tappade lite i uppförsbackarna. Såg till att dricka ordentligt eftersom det redan var upp mot 30*C ute och jag inte tänkte ta med mig dricka under mina kommande 5 kilometer löpning. Tillbaka på grusvägen och på väg in mot växlingen. Cyklingen gick på 40:30.

Försökte ta av mig cykelskorna redan på cykeln men det strulade lite och jag fick inte riktigt av mig högerskon. Den lossnade tillslut och jag sprang över gräset med cykeln och så på med löparskorna. Gillar inte att springa utan strumpor men idag tänkte jag testa det. Det var nog tur för det var tillräckligt fippligt att knyta skosnörena, tog onödigt lång tid. Andra växlingen gick på 1:40 vilket jag inte alls är nöjd med, borde vara minst 30 sekunder snabbare.

Ut på de sista 5 km löpning. Kände mig inte så stum i benen som jag normalt gör direkt efter cykling men jag kände mig redan varm. Under cyklingen blev jag svalkad av fartvinden den kändes direkt att jag inte blev det på samma sätt när jag sprang. Försökte hålla tempot uppe men det var svårt att få någon riktig fart i kroppen. Tanken var ju inte heller att köra slut på mig helt. Så ganska lugnt och kontrollerat avslutade jag de sista 5 km på 21:26.

Totalt genomförde jag hela träningen på 1:13:00. Mycket nöjd! Framförallt var det otroligt kul. Nästa gång ska jag se till att simma 400 meter så att det blir en "riktig" distans.